Terug

table blog
Wie of wat zijn
The Sounding Burrows?


Contact


dogs 5%
Steun The Sounding Burrows
en doe je aankopen bij Zooplus
via bovenstaande button!

Meer info
Als je graag iets voor me mee wilt nemen: hoeft niet, maar wil je het echt, dan is dat natuurlijk heel leuk!
Alleen ...
Ik houd niet van chocola, ik drink geen wijn of andere alcoholische dranken en ik ben allergisch voor bloemen (ik heb niet eens een vaas in huis!).
Waar je me wel erg blij mee maakt, is onderstaande.
Alvast bedankt!


06-03-2017

Vaccinatieproblematiek

In Amerika is het verplicht de hond te laten enten tegen rabies. Bij ons is het alleen als je de grens overgaat en de norm is bij ons al gesteld op eens in de 3 jaar. Maar net als in Amerika geven dierenartsen hier net zoveel aan een Chihuahua pup van 12 weken als aan een volwassen Sint Bernard. De risico's die dit met zich meebrengt zijn enorm.

En toegegeven - vaak gaat het goed. Maar wat als het niet zo is? Wat als jouw pup net die ene is die er aan overlijdt? Of er ernstige complicaties aan overhoudt.

Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat (over)vaccinatie leidt tot nier- en leverproblemen en een uitgebreid arsenaal aan schildklierproblemen. Schildklierproblemen uiten zich in jeuk en huidproblemen, maar ook in gedragsveranderingen (o.a. agressie). En daar gaat het niet alleen bij om de rabiesenting, maar ook bij de vaak nog steeds jaarlijks gegeven andere entingen, ondanks dat het protocol recent is aangepast en ook die entingen maar eens per drie jaar gegeven hoeven te worden (wat nog teveel is!!!).

Uit ander onderzoek is ook gebleken dat de combinatie van vroege castratie/sterilisatie met (over)vaccinering deze kans op problemen exponentieel doet toenemen. Vandaar dat ik niet toesta dat mijn pups vr de leeftijd van 2 jaar gecastreerd dan wel gesteriliseerd worden. Want pups moeten 3 entingen krijgen en dan 1 jaar later de boost - zij zijn dan nog op de zeer ontvankelijke leeftijd. Deze zijn essentieel en ik sta hier ook volledig achter. Want overvaccinatie is gevaarlijk, maar niet vaccineren nog veel gevaarlijker. Het gaat erom JUIST te vaccineren. Zoveel als nodig is om bescherming te bieden tegen zeer gevaarlijke ziektes, maar NIET MEER DAN DAT!

Pas als de ontvankelijke fase (een jaar later) is afgesloten, dan pas is het verantwoord het dier te laten 'helpen'. Waarbij dit voor reuen nog altijd meer nadelen dan voordelen met zich meebrengt. Zo neemt de kans op botkanker toe wat een zeer slechte prognose heeft. Vandaar dat ik ook hier zeer op tegen ben.

Als je geen reu wilt om reu-ig gedrag, begin dan niet aan een reu. Alles waar mensen over klagen als 'typisch reuengedrag' zijn dingen die door een goede opvoeding aangepakt kunnen worden. Een hond vraagt tijd en inspanning, zeker in de opvoedingsfase (minimaal de eerste anderhalf jaar). Als je daar niet toe bereid bent, begin dan niet aan een hond.

Bij teven is het ongeveer 50-50 en voor wie niet met zijn hondje fokt, vind ik het zelfs aan te bevelen om haar te laten steriliseren (wat officieel ook castratie heet omdat de hele voorplantingsorganen worden verwijderd), omdat een ongewenste dracht, zeker door een te grote reu, ook ernstige gevolgen kan hebben.

Wat vaccinaties betreft wil ik mensen op het hart drukken om een klein ras als de Lakeland alleen halve doseringen te laten geven. Aangezien er geen wettelijke verplichting is om de hond te laten enten, is dit iets wat je je dierenarts gewoon kunt vragen en wat hij heeft te doen indien je dat wenst.

De rabiesenting ligt anders. Die is wettelijk verplicht indien je de hond mee naar het buitenland neemt en het hangt van de dierenarts af of je medewerking krijgt. Vandaar mijn dringend advies de pup niet eerder te laten enten dan strict noodzakelijk (liefst pas als de hond al een jaar of ouder is, maar in ieder geval een volwassen formaat heeft, zo rond het wisselen, dus 5 6 maanden), een dierenarts te vinden die een halve enting wil geven (ook bij de volwassen hond!) en NOOIT de rabiesenting in combinatie te geven met andere inentingen (de cocktail), maar er minstens 3 weken tussen te laten.

Meer info over de onderzoeken staat elders op mijn site (onder de blauwe buttons hier).
Wil je The Sounding Burrows steunen of heb je baat bij wat ik schrijf? Een donatie wordt altijd erg op prijs gesteld!


TSB Flirck photostream
TSB Youtube Channel
Nederlands Lakeland Terrier Forum
Sounding Burrows Facebook PageWil je The Sounding Burrows toevoegen aan je favorieten?
Klik dan hier.


Deze site is handgeschreven m.b.v. notepad en Coffeecup Free HTML Editor.


Wettelijke opmerkingen: deze website en zijn inhoud vallen onder het auteursrecht van The Sounding Burrows.
Als je iets van de inhoud wilt gebruiken, mag je dat doen mits je erbij vermeldt dat de info of plaatjes van The Sounding Burrows komen,
je de inhoud niet verandert en mij een stuurt om me ervan op de hoogte te stellen.
Oftewel, gewoon je gezond verstand gebruiken en beleefd blijven.
Aan de inhoud van deze site kunnen geen rechten ontleend worden.
Mocht ik iets hebben staan waarvan je de juistheid betwijfelt, of als ik iets heb overgenomen wat van jou is,
stuur me ook dan even een zodat ik de inhoud kan wijzigen,
en eventueel een verwijzing kan toevoegen of anders de betreffende inhoud verwijderen.divider